Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

                               ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ  γλυκό του κουταλιού.


 
Αυτό το όμορφο δεντράκι το έχω και το μεγαλώνω από μια σταλιά γλαστράκι . Μού το είχε φέρει η φίλη  μου η Γκέλυ . Άργησε να μεγαλώσει και να πάρει επάνω του , ίσως έφταιγα και γω που το προστάτευα πολύ και  δεν το άφηνα στα κρύα. Από πέρσι όμως που το άφησα ποιο εκτεθειμένο ,άλλαξε μορφή μεγάλωσε και το ποιο σπουδαίο έβγαλε πολύ καρπό . Δεν το πειράζω , δεν θέλω να μαζέψω τον καρπό του . Μου αρέσει να το βλέπω . Είναι πολύ όμορφο μέσα στο χειμώνα να βλέπεις το πορτοκαλί μικρό καρπό . Σου θυμίζει καλοκαίρι.

Η καταγωγή του είναι από την Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα, έφτασε δε να καλλιεργείται στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.

Η ονομασία κουμκουάτ στα Κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι.

Εχω όμως και φίλες που με αγαπάνε και έχουν σπίτια στην επαρχία . Έτσι όταν η Ολγα έστειλε μήνυμα  ότι το δέντρο στο Γύθειο είναι γεμάτο καρπό και θα πάνε χαμένα δείξαμε ενδιαφέρον . Μια τεράστια σακούλα ήρθε , περίπου 3 κιλά . Χαράς το κουράγιο της που κάθισε και μάζεψε .



Έψαξα για συνταγή , γλυκό του κουταλιού θα έφτιαχνα εγώ , Μαρμελάδα εσπεριδοειδών  η Ιωάννα. Συνταγές πολλές στο διαδίκτυο , ακολούθησα μία με μικρές παραλλαγές από άλλες που θεώρησα ότι θα βοηθούσαν στο ξεπίκρισμα   

 .https://akispetretzikis.com/recipe/2866/koymkoyat


έπλυνα καλά  τα φρούτα και στη συνέχεια...



 Τα Τρύπησα με ένα καλαμάκι  σταυρωτά και μετά έκανα μικρές τρυπούλες στη φλούδα για να ξεπικρίσουν ποιο εύκολα.


ζαχαρίτσα και λίγο νεράκι και ξάφρισμα στην κατσαρόλα.

το κεχριμπάρι στο βαζάκι!!

καλοφάγωτο!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου