Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021







1821-2021








 Καλησπέρα, μεγάλη γιορτή σήμερα , διπλή γιορτή .

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και  τα 200 χρόνια από την επανάσταση  του 1821.

Παρόλο  ότι η πανδημία του  κορωνοιου μας έχει σκλαβωμένους μέσα στα σπίτια μας , το κράτος  το γιόρτασε πανηγυρικά με τους επίσημους καλεσμένους του. Δεν  είμαι εδώ για να το σχολιάσω .

Αναφορά θα κάνω στο επίσημο φαγητό της ημέρας . ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ .

 Ουρές στο σουπερ μάρκετ  τις 3 τελευταίες ημέρες για την απόκτηση του παστού μπακαλιάρου . Πιστοί στο έθιμο ,νηστεύουμε δε  νηστεύουμε. 

Θα σας πω την δική μου εκδοχή , ξέρεται αυτή που έχω κληρονομήσει από την γιαγιά μου...



ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ  

 Εμείς δεν νηστεύουμε οπότε  η συνταγή δεν είναι νηστίσιμη .

Ο παστός μπακαλιάρος θέλει ξαρμύρισμα . Δηλαδή μπάνιο σε νερό . Δεν χρειάζεται μαγιό  ούτε μπρατσάκια. Πρώτα του βγάζουμε  το πολύ αλάτι κάνοντάς του ένα ωραίο ντουζάκι και μετά το ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό που το αλλάζουμε συχνά για να φύγει το αλάτι. Αυτό  το κάνουμε για τουλάχιστον 36 ώρες .Στραγγίζουμε.  

Στη συνέχεια το μαδάμε ώστε να φύγουν όλα τα κοκαλάκια του .

Ρίχνω στο μαδημένο μπακαλιάρο 2 αυγά και  αλεύρι για όλες τις χρήσεις . 

Τα ανακατεύω και γίνεται σα πολτός . Έτσι γίνονται κροκέτες μπακαλιάρου που εύκολα μετά τα τηγανίζω σε μπόλικο  λάδι.  

Το λάδι στην αρχή το έχω χαμηλά για να ψηθεί  η κροκέτα και  από μέσα και μετά το δυναμώνω για να γίνει τραγανός . Στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας

 και σερβίρω ...ζεστούς  και μοσχομυριστούς.

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ 

 Ποτέ δεν μου αρέσαν οι πολύ έντονες γεύσεις είτε με το λάδι είτε με τα μπαχαρικά. Έτσι και στη σκορδαλιά δεν βάζω υπερβολικό σκόρδο , να μπορούμε να κυκλοφορούμε μετά.

Βράζω ένα κιλό πατάτες και μόλις μαλακώσουν σουρώνω το νερό. Δεν το πετάω το νερό , μπορεί να

 μας χρειαστεί. 

κάνω τις πατάτες πουρέ , για να λιώσουν οι πατάτες χωρίς να σβολιάσουν πρέπει να μην τις αφήσουμε να κρυώσουν.  

Αρχίζω και ρίχνω σιγά σιγά,

 1 στυμμένο λεμόνι , 1 κούπα λάδι , 2-3 λιωμένες σκελίδες ,

(κονφί σκόρδου ).

 λίγο ξύδι , αλάτι ,πιπέρι. ¨Όλα αυτά τα ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν  μέσα στην πατάτα και να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Αν χρειαστεί να γίνει ποιο αφράτο ρίχνουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τις πατάτες.


Έτοιμο το   εθνικό  μας μεσημεριανό.

                                     ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου με υγεία και ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου