Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

 (τοιχογραφία με την Παναγία Γλυκοφιλούσα πλαισιωμένη με τους Αρχαγγέλους  ΙΓ΄αιώνα  )

   Στην Αγία Γραφή συχνά γίνεται  λόγος για τους αγγέλους.  
 Κατά τον Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως, το όνομα Μιχαήλ
 ερμηνεύεται ως «Δύναμις Θεού» και Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος Θεού». Για το λόγο αυτό και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ υπηρέτησε με μοναδικό τρόπο την ενσάρκωση του Θεανθρώπου.

Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα του Θεού. Σε σχέση με τους ανθρώπους είναι ανώτεροι στη γνώση, απαλλαγμένοι από τα πάθη, άϋλοι και ασώματοι, όχι όμως απολύτως γιατί παντογνώστης, απαθής, άϋλος, ασώματος, πανταχού παρών είναι μόνον ο Θεός. Είναι δεύτερα φώτα νοερά, τα οποία λαμβάνουν το φωτισμό τους από το πρώτο και άναρχο φως, το Θεού. Στο χριστιανισμό είναι πνευματοϋλικές υπάρξεις λεπτόσωμες και επιτελούν το έργο της δόξας και του ύμνου του Θεού. Συχνά προς ωφελεία των ανθρώπων έρχονται σε επαφή με αυτούς. Στην παράδοση μας έχει σχηματιστεί η εικόνα της ύπαρξης των αγγέλων ως νεανίες με φτερά αλλά και ιεροπρέπεια, με τη μορφή ενός επουρανίου στρατεύματος. Πολλές είναι οι εορτές που είναι αφιερωμένες στους αγγέλους.


 

Η Σύναξις των Ασωμάτων


 -Η Σύναξη των Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου.

Την ημέρα αυτή είναι και η εορτή της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Τηρώντας την αρχαία παράδοση, η Εκκλησία τελεί την εορτή της συνάξεως των αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων των επουρανίων δυνάμεων σε ανάμνηση της αποστασίας του σατανά. Όταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ είδε το σατανά πεσόντα, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις. Αναφώνησε «πρόσχωμεν» και ύμνησε με τους υπόλοιπους αγγέλους το Θεό. Αυτή η συγκρότηση ονομάστηκε σύναξη των ασωμάτων, δηλαδή ένωση και ομόνοια των αγαθών αγγέλων.




-Η  Δευτέρα είναι αφιερωμένη στα τάγματα των Ουράνιων Δυνάμεων. 

Σήμερα  γιορτάζουμε και κερνάμε ... τα τρουφάκια ( τα σχολικά)
 και το κλασικό  γαλακτομπούρεκο  για τη  γιαγιά
 Γιορτάζει  η μαμά  μου Αγγελική , ο γιος μου  Άγγελος , η ανιψιά μου Λίνα,
                ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ   σε όλους , να τους χαιρόμαστε!!!!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου