Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΡΟΛΟ ΑΠΟ ΚΙΜΑ

Πάντα μετά το Πάσχα ,φτιάχνω αυτό το φαγητό ,ώστε να καταναλώσω τα βαμμένα αυγά  που περίσσεψαν .
Είπα  λοιπόν  να το κάνω σωστά και γιαυτό άνοιξα τη μαγειρική μου.



Η μαγειρική που χρησιμοποιώ και εμπιστεύομαι από τα εφηβικά  μου χρόνια  μέχρι  τώρα είναι της Χρύσας Παραδείση  με ημερομηνία έκδοσις 1959.
Όταν την άνοιξα (με προσοχή γιατί έχει διαλυθεί) και μέσα στη μουτζουφλιά που με έχει πιάσει, σκέφτηκα το έργο  "Julie & Julia"    και  λέω...ΛΕΣ να αρχίσω να μαγειρεύω  μια συνταγή κάθε μέρα και να τη γράφω ?
Τότε θυμήθηκα μια ταμπελίτσα που είχα δει την περασμένη βδομάδα σε ένα μαγαζί με μαλλιά πλεξίματος.

        ΑΠΟ   ΤΟΤΕ   ΠΟΥ  ΑΡΧΙΣΑ   ΝΑ   ΠΛΕΚΩ ...  ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ  ΝΑ   ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ.

Τέλος πάντων , ένα φαγάκι  κουτσά στραβά  θα το φτιάξω.   Με μικρές παραλλαγές.


 ΥΛΙΚΑ

300 δράμια κιμά (επί 3,1 =930 γραμ.)
2   κροκάδια αυγών (έβαλα  ένα  για να μη τινάξω τη χοληστερίνη στα ουράνια)
Μαϊντανό, αλάτι ,πιπέρι.
2   κ.σ. κοφτές  βούτυρο
4   κ.σ. ξερό ψωμί κοπανισμένο και μουλιασμένο
2   κ. τσ. χυμό λεμονιού
1   κ.τσ. χυμό απο κρεμμύδι (μη τρελαθούμε , ψιλόκοψα ένα μικρό κρεμμύδι)
6   αυγα βρασμένα  (είπαμε , τα βαμμένα)
1/2 φλ. τσ. βούτυρο (λαδάκι)
1    φλ. τσ. νερό ή ζωμό
1    φλ. τσ. χυμό ντομάτας
1 ποτηράκι κρασί άσπρο

σαν άλλη Julie λοιπόν ξεκίνησα..

  Αναμιγνύετε το κιμά , τα κροκάδια, αλάτι , πιιπέρι,  2 κ. βούτυρο. το ψωμί ,το χυμό λεμονιού κι το κρεμμύδι.Ζυμώνετε το μίγμα.
 Αλείφετε ένα λαδόχαρτο με λάδι  και βάζετε επάνω το μισό μείγμα κιμά. Το πατάτε με τις παλάμες για να γίνει  σα φύλλο χονδρό . Πασπαλίζετε με αρκετό μαϊντανό  και βάζετε απο πάνω 2-3 αυγά (καθαρισμένα).Το τυλίγετε ρολό και το τυλίγετε στο χαρτί. Ετοιμάζετε και το δεύτερο ρολό. Τα βάζετε σε ταψάκι τα περιχύνετε με βούτυρο( λάδι είπαμε ) και ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15 λεπτά. Κατόπιν βγάζετε το χαρτί  και συνεχίζετε το ψήσιμό. Όταν ροδίσουν τα περιχύνετε με το κρασί ρίχνετε και τη ντομάτα και αφήνετε ακόμα 15 λεπτά.  Τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα κόψουμε σε φέτες. Τα γαρνίρετε με πουρέ.

σαν Νταίζη όμως έκανα και  άλλες αλλαγές...

Πήρα κομμάτια κιμά στην παλάμη μου  το πάτησα και τύλιξα μέσα ένα αυγό.







 Το πανάρισα σε φρυγανιά και το έβαλα σε ταψί.  Έριξα λαδάκι , ντοματούλα και νεράκι, τα σκέπασα με αλουμινόχαρτο και τα έβαλα να ψηθούν.





 Λίγο πριν το τέλος  έβγαλα το αλουμινόχαρτο  για να ροδοκοκκινήσει.  Το σερβίρισα  με πιλαφάκι.

το πυρεξάκι φεύγει πρωί-πρωί  μαζί με τον άνδρα μου για τη δουλειά.

                    Bon   appetit




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου