Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

ΙΟΥΝΙΟΣ

                        Ιούνιος ή Θεριστής.  Μήνας του θερισμού σ' όλη την Ελλάδα.
                          Είναι μήνας ουσιαστικής προσδοκίας για το πρώτο ψωμί.

                                     "Μάρτης έβρεχε, Θεριστής εχαίρονταν".



     Μια απέραντη σταρένια θάλασσα που κυματίζει απαλά με κάθε φύσημα του ανέμου.
Η θεά Δήμητρα, χάρισε το στάρι στους ανθρώπους μετά την επιστροφή της κόρη της από τον Άδη, γιαυτό ο Ορφέας στους ύμνους του την αποκαλεί πλουτοδοτειρα, σταχυοτρόφε.
Πήρε το όνομα του από τη θεά  Ήρα που οι Ρωμαίοι την έλεγαν Juno.

Ας τον καλωσορίσουμε φτιάχνοντας ένα ψωμάκι, μαλακό ,απαλό ,λεπτεπίλεπτο ...


                                Ψωμί της Μαρίας Αντουανέτα

700 γρ. αλεύρι άσπρο μαλακό
1 φακελάκι μαγιά
1 1/3 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 κουταλιά ζάχαρη
2 αυγά
250 ml γάλα ζεστό
λίγη βανίλια
5 κουταλιές λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη  

Ανακατεύουμε το αλεύρι , αλάτι , μαγιά, ζάχαρη, βανίλια.
Ρίχνουμε τα αυγά(ζυμώνουμε) και στη συνέχεια το γάλα λίγο λίγο μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή κι ελαστική.Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο γάλα ή νερό.
Προσθέστε το βούτυρο και πλάσετε σε δύο φραντζόλες ή ατομικά ψωμάκια. Βάλτε τα στο ταψί του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και αφήστε τα να ανέβουν.. Χαράξτε κάθε φρατζόλα 2-3 φορές και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. .Μπορείτε αν θέλετε να τα αλείψετε με ασπράδι αυγού. Προσέξτε μη καούν.

Μόλις λιγουλάκι κρυώσουν, αλείψτε τα με βουτυράκι και εκείνη την απίθανη μαρμελάδα φράουλας που φτιάξατε πριν από λίγες μέρες. Μπορείτε βέβαια να βάλετε και μελάκι ή ζαμπόν καπνιστό με τυράκι.

Όπως και να το συνοδέψετε, ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ..... το καλοκαίρι ήρθε με υποσχέσεις  για διακοπές,  για θάλασσα,για  φλέρτ και βραδάκια στο μπαλκόνι.


Υ.Γ.  τη συνταγή τη δανείστηκα από το βιβλίο της Εύη Βουτσινάς ,ΤΟ ΨΩΜΙ.  Την έχω φτιάξει πολλές φορές αλλά δεν την έχω φωτογραφίσει γιατί δεν πρόλαβα, φαγώθηκαν αμέσως!!!




                                                              ΚΑΛΟ       ΜΗΝΑ
                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου