Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

 Αυτή την ανάρτηση  την είχα γράψει για να υποδεχθώ τον Φεβρουάριο . Ήμουν σίγουρη  ότι την είχα δημοσιεύσει. Κάποιος  {δάχτυλος} την αφαίρεσε ή το πνεύμα της αφηρημάδα μου την άφησε ξεχασμένη στα προσχέδια.
                                 

                     ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

  Ο Φεβρουάριος αρχίζει με τρείς γιορτές που μένα κοινό όνομα  λέγονται Συμόγιορτα και τιμώνται πολύ απο το λαό. Του Αγίου Τρύφωνα, της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών(1-3 Φεβρουαρίου).

  Ο Αγιος Τρύφωνας , θεωρείται φύλακας των αμπελιών και προστάτης των αγρών,καθώς πιστεύεται ότι έχει εξουσία εναντίον των ποντικών και της κάμπιας.
Τα εθιμικά παρασκευάσματα της ημέρας είναι φυσικό να σχετίζονται με την αγωνία της παραγωγής και τα γλυκίσματα του αγίου παρασκευάζονται με πρώτες ύλες που προέρχονται απο  το αμπέλι.
Στην Ήπειρο κυλούσαν κουλούρες σταμπέλι και έλεγαν
  <Τρύφωνα ,πολύκαρπε, έλα δω στάμπέλι μου
     και στο χωράφι μου , να φάμε και να πιούμε>.
Σε κάποια χωριά της Φλώρινας κάνουν τηγανίτες και αφήνουν απο μια στο αμπέλι και στο κήπο .
Σε χωριά της Καστοριάς φτιάχνουν σταφιδόπιτα.
Στα χωριά του Μαλεβιζίου μικρά σταφιδόψωμα,σταφιδοτρίβιδα ή κουλουράκια με πετιμέζι. Πετιμεζόπιτα στο τηγάνι και μουστοκούλουρα.

                                                   Σταφιδόπιτα

Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο                                              1 κουταλάκι  γαρύφαλλο
2 ποτήρια ζάχαρη                                                 ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι ρακή ή κονιάκ                                    1.5 ποτήρι σταφίδες
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού                               1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα
2 κουταλάκια σόδα                                              2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
1 κουταλιά κανέλα                                                περίπου 800 γραμ. αλεύρι

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη ρακή,  τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκάλι, τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα , τις σταφίδες, τα καρύδια, και το αλεύρι με την μπεκικν να γίνει πηχτός χυλός. Αδειαζουμε σε ταψί Νό 38-40 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.


Στίς 2 του μήνα έχουμε την Υπαπαντή του Χριστού. Η Παναγία πήγε το Μωρό Της να πάρει ευλογία απο τον άγιο Συμεών. Οι αγρότες τιμούν αυτοί την ημέρα και δεν πηγαίνουν στα χωράφια,προσευχόμενοι να μη πέσει χαλάζι και κάψει τη σοδειά τους. Λένε πως  καλοκαιρία της Παπαντής , μαρτιάτικος χειμώνας και ακόμα  πως ότι καιρό κάνει  της Υπαπαντής θα τον κάνει για σαράντα μέρες.

Στις 3 γιορτάζει ο άγιος Συμεών. Προσοχή στις μέλλουσες μανούλες. Ξαπλώστε στον καναπέ και μη κουνήσετε ούτε το δαχτυλάκι σας. Υπάρχει κίνδυνος ότι πιάσετε να μείνει σημάδι στο μωρό σας


Πάμε να φτιάξουμε τώρα μια σταφιδόπιτα για να υποδεχθούμε τον κουτσοφλέβαρο  ή κλαδευτή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου