Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

 
   Ένα γλυκό παλιό και μαμαδίστικο  αποφάσισα να φτιάξω και να κεράσω τους φίλους μου   στην ονομαστική μου γιορτή.
Η συνταγή είναι από το παλιό βιβλίο μαγειρικής  της Χρύσας Παραδείση. Εξάλλου σας είχα πει  ότι αυτήν χρησιμοποιώ  και θαυμάζω .

Κοπεγχάγη ονομάζεται ένα σιροπιαστό γλυκό με αμύγδαλα της ελληνικής κουζίνας. Η ονομασία δόθηκε προς τιμήν του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α´.




ΥΛΙΚΑ 

5 αυγά
1 φλυτζάνι  αλευρι
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 κοφτά κουταλάκια μπαιικην παουντερ
1/2 κ. κανέλα για άρωμα 
500 γρ. αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
1 πακέτο φύλλο κρούστας 
3/4 φλυτζ. βούτυρο
  
Για το σιρόπι

3 φλυτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλυτζ νερό
 1/2 λεμόνι
  
Χτυπάμε καλά τα αυγά και ρίχνουμε την ζάχαρη ,λίγη -λίγη ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα. 
Κοσκινίζουμε  το αλεύρι , την μπαικιν και την κανέλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μέσα τα  1/2 φύλλα ένα -ένα αφού τα αλείψουμε με βούτυρο.
Απλώνουμε πάνω το μείγμα των αμυγδάλων και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάντα με βούτυρο κάθε φύλλο.
Χαράζετε το γλυκό και  το ψήνεται σε μέτριο φούρνο 40 με 50 λεπτά .
 Σιρόπι, Βράζετε επί 5 λεπτά τα υλικά του σιροπιού και όταν κρυώσει το γλυκό  το ρίχνουμε από πάνω.

Υ.Γ.  1. Όταν το ξαναφτιάξω  θα το κάνω σε μεγαλύτερο ταψί  για να μπορέσει να σιροπιαστεί καλύτερα.
         2. Δεν είναι πολύ γλυκό  σε σχέση με άλλα σιροπιαστά (μη το φοβάστε).
         3. Σε μια άλλη συνταγή είδα ότι χωρίζει τους κρόκους από τα ασπράδια και κάνει μαρέγκα  (και αυτό θα δοκιμαστεί). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου