Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2014


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία.

Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.


Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων Τα δικά μου λόγια λίγα, το χέρι δεν με αφήνει, θα σας πω δυο κουβέντες τις μαμάς μου ,που μου είχε πει κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια.

"πολεμήσαμε, πεινάσαμε ,ξεκινήσαμε από το μηδέν . Δουλεύαμε ατελείωτες ώρες, χωρίς μισθούς , χωρίς ωράρια,χωρίς γνώσεις. 
Παράλληλα ζούσαμε ,με τις χαρές  που σου δίνει η ζωή ,
η οικογένεια, ο φίλος ο γείτονας  .
Κατακτήσαμε ,δημιουργήσαμε νόμους ,περιουσίες, καλύτερη ζωή για σας.
 ΤΑ ΘΕΩΡΗΣΑΤΕ  ΔΕΔΟΜΕΝΑ  και αφήνεται να σας τα πάρουν μέσα από τα χέρια σας . Τι να σας πω παιδάκι μου είσαστε άξιοι της τύχης σας."

1 σχόλιο: