Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Γλυκάκι αγαπημένο θα φτιάξουμε  για να το έχουμε το Χειμώνα να μας ζεσταίνει με το βαθύ του δαμασκηνή  χρώμα.
ΥΛΙΚΑ

50 δαμάσκηνα  όχι πολύ γινωμένα
1 1/2 κρασοπότηρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
λεμόνι
αμύγδαλα λευκά (προαιρετικά)


Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι βγάζουμε το κουκούτσι , προσέχοντας να μη μας ανοίξει το δαμάσκηνο. Στη θέση του κουκουτσιού βάζουμε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο.



Τα βάζουμε προσεχτικά στη κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.

 Τ αφήνουμε  όλο το βράδυ να βγάλουν τους χυμούς τους .

 Την άλλη μέρα  το   σι γο βρά ζω  έτσι ώστε να μαλακώσει το φρούτο χωρίς να χαλάσει το σχήμα του.


Στην αρχή θα αφρίσει και σιγά και προσεχτικά το ξαφρίζουμε.

Όταν δούμε ότι το φρούτο έχει μαλακώσει δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
 Στο τέλος  ρίχνουμε  το χυμό από μισό λεμόνι.



Έχουμε πλύνει και απολυμάνει τα βάζα και όπως είναι καυτό το γλυκό το ρίχνουμε στο βάζο , το κλείνουμε και το γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.

                                                                                    Ταιριάζει πολύ με παγωτό κρέμα.
    Η δόση βγήκε 2 1/2  κιλά έτοιμο γλυκό.


    Φυλάξτε ένα βάζο για τα Χριστούγεννα , μαζί με παγωτό  είναι γλυκό έκπληξη!!!









3 σχόλια: