Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΜΑΗΣ





   







ΜΑΙΟΣ.  Πιστεύεται ότι πήρε το όνομά του από την μητέρα του Ερμή, τη Μαία,
Απεικονίζεται με ένα νέο άνδρα  που  φέρει στο κεφάλι καλάθι γεμάτο λουλούδια. Ο λαός μας συσχετίζοντας παρετυμολογικά το όνομα  του Μαΐου με τα μάγια, τον θεωρεί μαγεμένο μήνα. ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Οι Αγραφιώτες τον ονομάζουν "χαλαζά" και οι Τήνιοι  "βροχάρη". Στη Μακεδονία  ονομάζεται "Κερασάρης"  , στην Κύπρο "Πεντεφάς" γιατί εξαιτίας του μεγάλου μήκους των ημερών του, αναγκάζονται να τρώνε 5 φορές την ημέρα.







Το Στεφάνι
Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι, σχεδόν , το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες. Στις μέρες μας το μάζεμα των λουλουδιών για το στεφάνι , ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί , ζώντας στις πόλεις.
Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητας τους ήταν τ κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Απαραίτητη ήταν , επίσης η ύπαρξη μεταξύ τους φυτών αποτρεπτικών ...του κακού, όπως η τσουκνίδα, το σκόρδο και άλλα.



 Ο  όρος Μάης του'68 περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου -  Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις  των Γάλλων μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των Γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και  κοινωνική κρίση που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και  οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής   Εθνοσυνέλευσης .

 Μερικού φιλόσοφοι και ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η εξέγερση ήταν το πιο σημαντικό επαναστατικό γεγονός του 20ού  αιώνα, επειδή  δεν πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο πλήθος , αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, άνευ φυλετικών , πολιτιστικών ,ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων.





 Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Υλικά
 1 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό ροδοπέταλα από άσπρα- ροζ μυρωδάτα τριαντάφυλλα
το χυμό από ένα λεμόνι
3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
2-3 στήμονες από τα τριαντάφυλλα


Μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα και τα μαδάμε. Πλένουμε καλά τα ροδοπέταλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό  τόσο ώστε να σκεπαστούν. Τα  βράζουμε με τη διαδικασία  του μπέν -μαρί μέχρι να μαραθούν.

Αφού βράσουν τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε (πρέπει να στραγγίξουν καλά ). 
Σε μια κατσαρόλα  βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Μέσα στη κατσαρόλα βάζουμε και τους στήμονες που τους έχουμε τυλίξει με τούλι για να μην διαλυθούν, αυτό βοηθάει στο να πήξει το γλυκό.

Δοκιμάζουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι, αν το δούμε ότι δεν έχει δέσει , το βράζουμε για 2-3 φορές ακόμα μαζί με το χυμό του λεμονιού.

Αφού δέσει προσθέτουμε τα ροδοπέταλα μέχρι να πάρουν  μια βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το τούλι με τους στήμονες και το αφήνουμε να κρυώσει. Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα βάλουμε το γλυκό και βάζουμε το γλυκό μέσα το οποίο διατηρείται για αρκετούς μήνες.

Τη συνταγή τη δανείστηκα απο το blog 'shefoulis'. Τα τριαντάφυλλα του Μαίου είναι λένε  τα πιο κατάλληλα  γιαυτό το γλυκό .
 Εννοείται ότι τα μαζεύουμε από κήπο πολύ νωρίς το πρωί για να έχουν  όλο το άρωμα τους ,και δεν τα αγοράζουμε από ανθοπωλείο.

ΚΑΛΟ   ΜΗΝΑ     και   ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ


1 σχόλιο:

  1. O μήνας δεν ξέρω αν θα είναι καλός, θα είναι όμως σίγουρα γλυκός! Καλό μήνα Νταίζη μου & καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή