Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

Αποκριά θα πει φαγοπότι και παλιά λέγανε πως κάθε σπίτι τώρα πρέπει να ματώσει , δηλαδή κάτι να σφάξει.
Η αρχή του Τριωδίου γίνεται αισθητή την Πέμπτη της Κρεατινής, τη λεγόμενη , Τσικνοπέφτη. Είναι η μέρα που καθένας και ο πιο φτωχός, "θα τσικνώσει τη γωνιά του", κάτι δηλαδή θα ψήσει στη φωτιά και η τσίκνα απο το ψημένο κρέας θα μοσχοβολήσει τον αέρα.
Οι οικογένειες μαζεύονταν σε ένα σπίτι όλοι μαζί και άμα φάγουν και πιουν , γίνονται μασκαράδες χορεύουν και τραγουδούν.

ΧΟΙΡΙΝΗ    ΤΗΓΑΝΙΑ

Υλικά

χοιρινό κρέας
λαδάκι ,λεμονάκι,
κρασί.
μπαχαρικά (αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη κτλ.)

Παίρνουμε ένα κομμάτι χοιρινό και αφού το πλύνουμε και το στραγγίσουμε ,το κόβουμε μικρές μερίδες (μπουκίτσες).

Το βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με λαδάκι και μπόλικο κρασί , να σκεπάζει το κρέας.Παίρνει μια μικρή βράση και αμέσως χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά μας , το σκεπάζουμε και το ξεχνάμε.
Το αφήνουμε να ψηθεί 1,1/2 με 2 ώρες και απλά το ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε κρασί αν το έχει πιει το προηγούμενο.
Ενδιάμεσα ρίχνουμε και τα μπαχαρικά μας ,πιπέρι ,προς το τέλος αλατάκι και τέλος τη ρίγανη για να μην πικρίσει.
Όταν το κρέας κόβεται με το πιρούνι , μαλακώσει δηλαδή πολύ , έχουμε έτοιμο χυμό λεμονιού ,δυναμώνουμε πολύ τη φωτιά μας και ρίχνουμε το χυμό και τη ρίγανη. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα και θα το ανακατεύουμε για να τσιγαριστεί απ όλες τις μεριές, ίσως χρειαστεί να ρίξουμε και λίγο λάδι.
Μετά από αυτή τη δυνατή έκρηξη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Δε μπορείτε να φανταστείτε  πόσο μαλακό είναι από μέσα , τραγανή κρούστα και νόστιμια,μμμ!!! .
Καλη  Τσικνοπέμπτη .


 

2 σχόλια:

  1. τελεια η τηγανια!!!εχω διαβασει τοσες συνταγες γι αυριο, που ειλικρινα δεν ξερω ποια να πρωτοκανω....καλο βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας άνοιξες την όρεξη βραδιάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή