Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ρυζόγαλο

Κρέμα αγαπημένη, γεμάτη αρώματα φρέσκου γάλατος, βανίλιας και κανέλας. Αναμνήσεις παιδικές ποιος θα προλάβαινε να" γλείψει"  με το κουταλάκι την κατσαρόλα.

ΥΛΙΚΑ

1/2  φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1 λίτρο γάλα
ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
άρωμα (βανίλιας, πορτοκαλιού, λεμονιού)
λίγο νερό, λιγουλάκι αλάτάκι
διάθεση, κανέλα και μπολάκια  για σερβίρισμα.

Την συνταγή μου την έμαθε η μαμά μου η οποία την έκανε με το "μάτι". Θα προσπαθήσω να την γράψω.
 Το ρυζόγαλο είναι μια κρέμα που δεν της αρέσει η μοναξιά, θέλει όσο βράζει το γάλα να είστε κοντά και να παίζεται μαζί της.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνεται το ρύζι και λίγο νερό ίσα να το σκεπάζει, μαζί και λίγο αλατάκι.Το αφήνεται να πάρει βράσει και μετά  ρυθμίζεται τη θερμοκρασία στο μισό.

Μόλις απορροφήσει το νερό , ρίχνεται σιγά σιγά  και σε δόσεις το γάλα.Δηλαδή ρίχνεται λίγο γάλα το αφήνεται να το πιει και μέτα άλλο λίγο και  άλλο λίγο μέχρι να έχει βράσει καλά το ρύζι.

Όσο ρίχνεται το γάλα θα έχετε χαμηλώσει τη φωτιά σας στο 2  και θα ανακατεύεται πολύ συχνά για να μη κολλήσει και αρπάξει το γάλα.

Αν βιάζεστε δυναμώστε τη φωτιά ,αλλά θα ανακατεύεται συνεχώς το μείγμα.

Κάπου εδώ ρίξτε τη ζάχαρη. Εγώ ρίχνω 10-12 κουταλιές της σούπας γιατί μας αρέσει γλυκό (γούστα είναι αυτά). και μη ξεχάσετε και το αρωματάκι. Όταν ρίξετε τη ζάχαρη  το μείγμα θα νερώσει ,μη φοβηθείτε, σιγά -σιγά και ανακατεύοντας  θα  χυλώσει.

ΕΤΟΙΜΟ
Μπολάκια, κουταλάκια κτλ...

 Εμένα μ΄αρεσει καυτό από την κατσαρόλα και να έχει λίγο ο πάτος αρπάξει που καραμελώνει.
Γαρνιρετε με κανελίτσα, σοκολάτα , ξύσμα πορτοκαλιού, μικρά ζαχαρωτά...

 

4 σχόλια:

  1. Γεια σου Δέσποινα, ωραία ανάρτηση "το μύρισα" όταν το έφτιαχνες, το "γεύτηκα" σαν το τελείωσες. Διαβασα το σχολιό σου στην kosmimatamoy.blogspot.g και θέλω να σου πω ότι στην Καλαμιώτου 15 του Σαμουήλ-Πελοσώφ, μακώ με το μέτρο ότι θες και πολύ καλές τιμές. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία που τα λες και τα γράφεις!!!! Και πόσο πεθύμησα να φάω ένα ρυζογαλάκι!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ απλό αλλά απίστευτα γευστικό και οι οδηγίες σου κατατοπιστικότατες!
    και η αλήθεια είναι πως δεν το έχω φτιάξει ποτέ, την μητέρα μου θυμάμαι να μας το φτιάχνει όταν ήμασταν μικρά...αυτά είναι τα ωραία, τα μαμαδίστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή