Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Χαλβάς πολίτικος

1..2..3..4...Πάμε να φτιάξουμε ένα χαλβά ,γλυκάκι νηστίσιμο  και κλασικό.

ΥΛΙΚΑ




1   φλ. λάδι (αραβοσιτέλαιο)
2   φλ. σιμιγδάλι  χονδρό
3   φλ. ζάχαρη (τώρα πιά βάζω 2,1/2)
4   φλ. νερό
αμύγδαλα λευκά, φλούδες λεμονιού και φυσικά κανέλα.

 Σιρόπι
   Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε φλούδες λεμονιού για άρωμα. Κρατάμε το σιρόπι ζεστό.
 Ζύμη
  Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το σιμιγδάλι και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι το σιμιγδάλι να αλλάξει χρώμα , να σκουρίνει και να καβουρδιστεί χωρίς να καεί.
Αυτή είναι η δύσκολή διαδικασία του χαλβα. Με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε το σιμιγδάλι σιγά- σιγά και με αγάπη και υπομονή για να ψηθεί και να σκάσει. Δε σταματάμε το ανακάτεμα τουλάχιστον για 20 λεπτά  σε     σι γα νή φωτιά  γιατί αρπάζει πολύ ευκολά και ο χαλβάς θα μυρίζει καμένο.
Τα χέρια της μαμάς μου η οποία μάλλον δεν εμπιστεύτηκε την υπομονή μου και ήρθε για να ανακατεύει σιγά -σιγά και με υπομονή.
 
Προς το τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα για να ψηθούν και αυτά γύρω στο 5λεπτο.

Οταν δούμε ότι το σιμιγδάλι αρχίζει να σκουραίνει το χρώμα του και να μη κολλάει στη ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε προσεχτικά το ζεστό σιρόπι (προσέχτε γιατί πετάει το λάδι και μπορεί να καείτε).
Το ανακατεύουμε 1-2 φορές σβύνουμε τη φωτιά μας και το σκεπάζουμε με μια λινή πετσέτα μέχρι να αποροφήσει όλα τα υγρά του και να φουσκώσει.

Το βάζουμε σε φορμάκια ή σε μεγάλη φόρμα και το σερβίρουμε με κανελίτσα.

Έφτιαξα και λίγα τρουφάκια με χαλβά που τα τύλιξα σε τριμμένο αμύγδαλο. (για να μη χρειάζεσαι πιατάκι... παιρνάς και βουτάς ένα...)

3 σχόλια:

  1. ποσο μ'αρεσει ο σιμιγδαλενιος χαλβας δεν λεγεται!τη ιδεα με τις μπουκιτσες δεν την ειχα σκεφτει, εξυπνο!!!καλη σαρακοστη να εχουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλά η ιδέα με τα τρουφάκια καταγράφηκε άμεσα!!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΤΑΙΖΑΚΙ ΜΟΥ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα τρουφάκια είναι διαίτης ...περνάς, το βουτάς, το εξαφανίζεις και δε σε παίρνει κανείς χαμπάρι!!!. Νομίζω ότι η αρχική συνταγή ήταν της Ντίνας Νικολάου και τα ρολάρει σε κουκουνάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή