Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΓΩ ΦΥΛΛΟ για πίτες

Μην ξανακούσω καμιά να λέει ότι το να ανοίξει φύλλο για πίτα είναι εύκολη δουλειά γιατί...

Καιρό τώρα- χρόνια θα έλεγα- ήθελα να μάθω να ανοίγω φύλλο για πίτες.  Όσο είχαμε την θείτσα μου που έφτιαχνε καταπληκτικές πίτες (και όχι μόνο) το έριχνα στη παλαβή. Τώρα όμως είπα δε πάει άλλο!!!

Όλα ξεκίνησαν από χτες το βράδυ. Η φίλη μου η Ηπειρώτισσα  μου είπε να  φτιάξω αποβραδίς τη ζύμη να τη κάνω 6 μπάλες και να τη φυλάξω σε τάπερ στο ψυγείο .
Το πρωί πετάχτηκε από τη δουλειά της για να δει τη έκανα. Εμένα δε μου άρεσε πολύ το ζυμάρι,  μου φαινόταν στεγνό.  Το είδε και έφριξε.   Με έβαλε να το ξαναζυμώσω με λίγο χλιαρό νερό.

ΠΟΝΑΝΕ  ΤΑ  ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΟΥ.

Το ζυμάρι είναι το Α και το Ω και πρέπει να είναι μαλακό σα πλαστελίνη και για να γίνει αυτό θέλει πολύ ζύμωμα και δύναμη (έτσι εγώ το καταλαβαίνω).
Αν το πετύχετε αυτό όλα τα άλλα είναι εύκολα.


Εκανα και μαγκιές έβαλα 2-2  τις μπαλίτσες και τις άνοιξα.



ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

5, 1/2 κούπες αλεύρι σκληρό.(χρησιμοποίησα το Λιμνιώτικο)
2, 1/2 κούπες αλεύρι για  όλες τις χρήσεις.
2-3  κουταλιές σούπας λάδι
3     κουταλιές σούπας  ξύδι 
αλάτι
και όσο νερό χλιαρό πάρει (1 με  1/2  κούπα).

Αυτή τη συνταγή έκανα , την άλλη φορά αντί για ξύδι θα βάλω τσίπουρο που είπε η Λίλα (δεν θυμόμουν τις αναλογίες)




Η πίτα ψήθηκε και βγήκε στο πάγκο , πάω για δοκιμή.
Την έκανα μπαστουνάκια γιατί άλλος τη θέλει με τυρί και άλλος σκέτη και μπορούν να την πάρουν ποιο  εύκολα για κολατσιό στο σχολείο.
 

2 σχόλια:

  1. Εγώ θα το λέω πάντως :) Εύκολο είναι αλλά θέλει εξάσκηση. Την επόμενη φορά θα σου είναι παιχνιδάκι. Καλοφάγωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα φάγαμε δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό. Τα χέρια μου όμως πονάνε και σήμερα. Κάποιο λάθος έκανα στο ζυμάρι και έγινε πολύ σφιχτό και μετά μου βγήκε το λάδι να το διόρθώσω.

      Διαγραφή